ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.69998 BGN | gbp 1 GBP = 2.22651 BGN | chf 1 CHF = 1.708 BGN |

Ердоган печели референдума в Турция с малка преднина

 

 

 

Ердоган печели референдума в Турция с малка преднина, опозицията ще оспорва вота.

 

Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на  референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава турската частна  телевизия НТВ.

 

В 30-дневен срок ще влезе в сила преструктурирането на Висшия  съвет на съдиите и прокурорите. Шестима от бъдещите 13 членове на  висшия съдебен орган ще бъдат посочвани директно от президента Ердоган. Ведна в  сила влиза и поправката, с която се премахват военните съдилища.  Останалите 15 промени ще станат факт,  след като през ноември 2019 година бъдат произведени едновременно президентски и  парламентарни избори.  

 

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на  привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска  система на управление. 51,41 % от турските  избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували  "против". Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че е победил  лагерът, гласувал с "да", с превес от 1,25 милиона гласа. Окончателните  резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни.

 

Президентът Ердоган изрази задоволство от резултатите  и заяви: “Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме  най-важната реформа в турската история”.

 

В първата си реч след  референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на  страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен.  Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима  част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават  решението на турския народ.

 

Опозицията в лицето на  Народнорепубликанската партия и Прокюрдската демократична партия на народите  настояха за повторно броене на близо две-трети от бюлетините. Лидерът на  кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече  "грешно" и "незаконно"   решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без  печат.

 

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и  заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може  да има непредвидими последици.

 

Въпреки победата на  лагера на Ердоган, коментарите на много от анализаторите са в посока на това,  че Турция е разделена. Президентът пламенно приветства резултатите, но въпреки  че бяха впрегнали в действие целия пропаганден арсенал от медии, институции и  др. и не разрешиха на опозицията да провежда митинги на открито, Ердоган и  управляващата Партия на справедливостта и развитието не успяха да постигнат  резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15  години насам загубиха избори в най-големите градове в страната - Истанбул,  Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с "не".

 

Парадоксът е, че до  голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят  извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия  масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление,  въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 17 Април 2017, 11:55

Прочетено: 630 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж