ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.67595 BGN | gbp 1 GBP = 2.18663 BGN | chf 1 CHF = 1.68128 BGN |

Забранят движението на дизелови автомобили в Мюнхен

 

 

 

Властите в Мюнхен планират да забранят движението на по-старите дизелови автомобили в града, съобщава Bloomberg, позовавайки се на кмета Дитер Рейтер. Изключения ще се правят за автобуси, таксита и дизелови автомобили, покриващи изискванията на стандарта Евро 6.

 

Решението за драстичната мярка идва, след като проучване показва опасно високи нива на замърсеност на въздуха в столицата на Бавария, като най-притеснителна е концентрацията на азотен оксид, която е канцерогенна.

 

Тази новина е особено интересна, тъй като Мюнхен е домът на BMW. Пред Bloomberg представител на компанията заявява, че забраната за движение на дизелови автомобили в града няма да реши проблема със замърсяването на въздуха в дългосрочен план.

 

През май BMW предупреди властите, че автомобилните компании няма да успеят за покрият изискванията на властите за средното количество отделяни емисии CO2 към 2020 г., наложени от Европейския съюз, ако дизелът бъде изваден от „обръщение”, тъй като той изразходва с 20% по-малко гориво, а оттам и отделя по-малко СО2.

 

Дизелът обаче е подложен на истински гонения в цяла Западна Европа, а причината е Volkswagen. Наскоро писахме, че Щутгарт, домът на Mercedes-Benz, обмисля рестриктивни мерки срещу дизеловите автомобили. Лондон и Париж пък твърдо заявиха, че след няколко години ще спрат от движение дизеловите автомобили.

 

От Mercedes обаче контрират, че подобни мерки са несправедливи спрямо клиентите, които са си купили автомобил през 2015 г., когато още не е бил влязъл в сила стандарта Евро 6, а реално това е кола на 2 години.

 

Към днешна дата пазарният дял на дизела вече е под 50% на европейския пазар, но при BMW този процент е 71 за първите четири месеца на годината.

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 19 Юни 2017, 13:24

Прочетено: 360 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж