ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61359 BGN | gbp 1 GBP = 2.24671 BGN | chf 1 CHF = 1.78029 BGN |

Държавата ще поема транспорта при работа в друг град

 

 

 

Повече хора ще получават финансова помощ от държавата, ако си намерят работа в друго населено място. На такава подкрепа в момента могат да разчитат заетите на трудов договор с продължителност над половин година. Сега държавата ще покрива транспортните разходи и на краткосрочно наетите. Това предвижда проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, публикуван на платформата за обществени консултации strategy.bg.

Другата идея е да се събира повече информация на областно ниво за потребностите на работодателите по региони.
 

Безработни, които са се намерили работа в друг град, ще получават финансова помощ от държавата. Тя ще е за такси за детски градини, наем на жилище, интернет, а условието е те да са били регистрирани в бюрата по труда. Парите ще се изплащат при представяне на трудов договор, документи за направени разходи и сключен договор с бюрото по труда. Средствата ще бъдат прекъснати при прекратяване на трудовия договор, а ако служителят напусне, преди да изтече срокът му, ще трябва да възстанови парите.
В документите към проектопромените няма изчисления колко средства ще са нужни за подобен вид помощи, нито пък прогноза колко души ориентировъчно се очаква да се възползват от тях.
В предварителната оценка на въздействие на проектозакона се посочва само, че комисиите по заетостта ще имат допълнителни разходи покрай набиране, обработване и предоставяне на информация за потребностите на бизнеса.

Целта на всички тези мерки е да се насърчи заетостта и да се привлекат повече хора към пазара на труда. Лошата новина е, че основният проблем не е адресиран. По последни данни на НСИ от второто тримесечие на годината в България има 214 хил. безработни. От тях едва 28 хил. имат висше образование, 103 хил. имат средно (или придобита професионална квалификация), а всички останали са с основно, начално и по-ниско. В същото време недостиг на персонал се наблюдава във всички сектори на икономиката. В предложените промени обаче няма нищо, свързано с повишаване на квалификацията на безработните в страната.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 7 Септември 2017, 13:23

Прочетено: 714 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж