ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61359 BGN | gbp 1 GBP = 2.24671 BGN | chf 1 CHF = 1.78029 BGN |

Върховният съд окончателно отмени забраната за къмпингуване на Карадере

 

 

 

 

Общинските и държавните имоти следва - по конституция и по закон - да бъдат достъпни за всяко лице, намиращо се на територията на Република България като гражданин, като гост или под друга даваща му право на пребиваване правна форма. Тези права не могат и не следва да бъдат ограничавани по какъвто и да е начин, освен по повод защита на важни държавни или обществени интереси във връзка с ползването, стопанисването и опазването на конкретен обект или територия.

Това посочва Върховният административен съд в решението си по делото за къмпингуването на Карадере.

През 2015 г. Административният съд във Варна отмени забраната за къмпингуване извън туристическите обекти, но Общинският съвет в град Бяла обжалва. Така се стигна до решението на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Всичко това е по повод наредбата, която община Бяла прие през 2015 г. и се опита да забрани къмпирането на Карадере. Виктор Хари и Мария Щурова я обжалваха в съда. Благодарим на адвокат Адриан Илиев, който ги представляваше и води делата безвъзмездно! Наредбата е окончателно отменена", коментира във Facebook групата "Да спасим Карадере" Люба Батембергска.

"Върховният административен съд окончателно каза, че в законодателството няма забрана за диво къмпиране и за разполагане на палатки и каравани извън къмпингите", посочва още Батембергска.

Представителят на Върховна административна прокуратура също е счел, че жалбите на община Бяла са неоснователни, а оспореното решение следва да се потвърди като правилно, съобразено със събраните по делото доказателства, пише в окончателното решение на ВАС.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 8 Септември 2017, 12:27

Прочетено: 665 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж