ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.73297 BGN | gbp 1 GBP = 2.16773 BGN | chf 1 CHF = 1.83681 BGN |

Разглеждаме Солницата в Провадия в Деня на отворени врати на 22 септември

 

 

 

 

Традиционен Ден на отворените врати на археологическите разкопки в Солницата край Провадия ще се проведе на 22 септември.

На място всеки, желаещ да разгледа уникалния обект ще получава и символичен Сертификат на посетителя със своето име, разкри ръководителят на екипа от археолози, проф. Васил Николов.

По време на Отворените врати специалистите няма да спират работа. Членовете на екипа ще обясняват на посетителите за етапа на проучванията. Гостите ще могат да разгледат и най-новите открития на археолозите. Също ще могат да проследят процеса на изваждане на артефактите.

През тази година екипът може да се похвали с поредица от ценни медни предмети, инструменти, съдове, части от накити, дори зарче и детски биберон от керамика. Сред откритията на археолозите от тази година е и рядък меден предмет, използван за украсяване на златни предмети. Интересни за посетителите ще са останките от две двуетажни жилища, които са на близо 7500 години. В едната от тях е открит уникален керамичен женски съд, увит в нещо като кафтан - вид дреха.

Денят на отворени врати ще започне от 8 часа и ще продължи до 14 часа. Желаещите да посетят обекта, които не разполагат със собствен транспорт обаче, трябва да се запишат в списъците за посещение в пенсионерските клубове в квартал „Север“, до Черния мост, срещу I ОУ „Хр.Смирненски“ или в информационния център в общинската администрация. Срокът за записването е до 12 часа в четвъртък – 21 септември.

Община Провадия осигурява безплатен автобус, който ще потегли навръх Деня на независимостта в 7:30 часа от кв. „Север“. Автобусът ще се движи по улици „Генерал Манзей“, „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Цар Освободител“ и ще спира на всички градски спирки. Връщането обратно ще бъде след приключване на обиколката на археологическия обект, от входа на „Провадсол“ ЕАД.

Археологическият комплекс Провадия-Солницата, който включва солодобивен център и некропол, се проучва от 2005 г. от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към БАН и Историческия музей в Провадия, с участието и на други български и чужди специалисти.

Предполага се, че градът е бил населяван от близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. - около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Градът се е препитавал в извличането на така ценната по онова време сол. Тя била изключително ценен ресурс и е имала стойност на разменна монета под формата на кюлчета.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Местни новини

Добавено: 20 Септември 2017, 15:22

Прочетено: 3241 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж