ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61359 BGN | gbp 1 GBP = 2.24671 BGN | chf 1 CHF = 1.78029 BGN |

Брюксел забранява движението на стари дизелови коли

 

 

 

От началото на следващата година движението на стари дизелови автомобили в Брюксел ще бъде забранено. Забраната ще обхване дизеловите автомобили, произведени преди 1997 година, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

 

От 2019 г. в града няма да могат да се движат дизелови автомобили, регистрирани преди 2006 г., както и бензинови, произведени преди 2001 година. Поетапното въвеждане на ограниченията ще продължи до 2025 година.

 

Мярката ще обхване и други градове в страната. Досега подобни ограничения бяха въведени единствено в част от втория по големина белгийски град Антверпен.

 

Властите не разполагат с данни как промените се отразяват на качеството на въздуха. Проучване на общественото мнение показва, че мнозинството белгийци (87 на сто) не одобряват новите забрани.

 

За разлика от Париж, Берлин, Лондон и Стокхолм, в Брюксел спазването на правилата ще се следи с камери, а не с поставянето на лепенки на автомобилите, които отговарят на изискванията. Нарушителите ще бъдат глобявани, ако бъдат засечени от камера да използват автомобил от забранителния списък.

 

От началото на тази година в Белгия официално спря продажбата на бензин А95 и вместо това по бензиностанциите се предлага гориво А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. Целта на промяната е намаляване на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели.

 

Медиите отбелязват, че според директива в ЕС до 2020 г. поне 10 на сто от енергията, използвана от превозните средства, трябва да бъде набавяна от възобновяеми източници. Това изискване е свързано с опазването на природата, но данните от Белгия показват, че едва около 30 на сто от превозните средства в страната се движат с бензин, а основната част ползват дизел – най-мръсното от масовите горива.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 28 Септември 2017, 14:23

Прочетено: 848 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж