ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.64826 BGN | gbp 1 GBP = 2.28144 BGN | chf 1 CHF = 1.76408 BGN |

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

 

 

 

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, предават световните информационни агенции. "Реших, че е време да призная Йерусалим за столица на Израел", каза Тръмп в свое обръщение.

 

След като стана ясно вчера, че президентът на САЩ ще признае града за столица на Израел, последва вълна от недоволство и дипломатически ноти, а маст от международната общност го предупреди за възможно влошаване на палестинско-израелския конфликт.

 

Междувременно държавният департамент на САЩ изпрати телеграма до всички свои дипломатически мисии по света, с която нареди на служителите си да отложат неналожителните пътувания до Израел, Йерусалим и Западния бряг до 20 декември.

 

Американското посолство в Тел Авив и Генералното консулство в Йерусалим молят всички посетители, чиито пътувания не са наложителни, да отложат пътуванията си до Израел, Йерусалим и Западния бряг от 4 до 20 декември 2017 г.

 

Минути след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че признава Йерусалим за столица на Израел, последваха и първите международни реакции.

 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи решението на американския президент като "повратна точка в историята" и призова света да последва този пример. Израелският премиер все пак опита да успокои настроенията, че решението на Белия дом не променя нищо, що се отнася до светите места на трите големи монотеистични религии, като потвърди израелския ангажимент да запази статуквото.

 

От палестинската организация Хамас заявиха, че действията на САЩ "са отворили вратите на ада" за интересите на страната в региона.

 

Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици.

 

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците.

 

"С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия", заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

 

Официалната позиция на Турция гласи, че решението на американския президент е "безотговорно".

 

Френският държавен глава Еманюел Макрон също бе категоричен - с действията си Тръмп нарушава международното право. Той призова на всяка цена да се избегне насилието в региона.

 

Статутът на Ерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между израелци и палестинци, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, като напомни, че винаги е бил против всякакво едностранно действие.

 

Няма алтернатива на решението по формулата на "двете държави", с "Ерусалим като столица на Израел и на Палестина", добави той.

 

Сред страните, осъдили решението на САЩ, са Русия, Германия, Иран, Саудитска Арабия и Великобритания.

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 7 Декември 2017, 11:47

Прочетено: 2071 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж