ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.62296 BGN | gbp 1 GBP = 2.26645 BGN | chf 1 CHF = 1.77335 BGN |

Нова надежда за обходния път на Провадия

 

 

 

 

Обходният път! Първи асоциации – много години,един недовършен тунел,много обещания и надежди,разочарования на гражданите на Провадия!Това е! И няма как да не е така,тъй като през целия града минава пътят за Айтос,който е натоварен с много тежки превозни средства – камиони и машини  и многоброен поток от леки автомобили.Сградите вибрират,появяват се пукнатини и хората се притесняват.От друга страна натовареното движение по ул.Св.Св.Кирил и Методий и успоредните на нея  улици  създава сериозни затруднения на пешеходците,носи риск за децата. Няколкократно този проблем е поставен пред различни правителства – общо взето отговорът се е  свеждал до – трябват големи инвестиции,които няма от къде да се вземат.

 

Новата управа на града в лицето на кмета инж.Жоро Илчев отново прави опит този проблем да бъде решен.Още на  25 ноември 2019 г. той изпраща писмо до Министър председателя,с копие до Министъра на регионалното развитие и благоустрояване и до Агенция „Пътна инфраструктура” относно необходимостта от възстановяване  на  строителството на обходния път.Чрез медиите  бе дадена публичност на проблема.Отговорът пристига на 6 април 2020 г.,като в писмото подписано от Георги Терзийски – председател на Управителния съвет на АПИ,се казва,че Обходният път-Провадия е включен в инвестиционната програма на АПИ за изработване на нов технически проект,отговарящ на съвременните норми за проектиране. Обектът е включен и в новата програма за 2020 г.

 

На парламентарният контрол от 14 май т.г. народният представител от НФСБ и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Валентин Касабов постави отново въпроса пред Народното събрание.В своето питане той каза: "Околовръстният път на Провадия е изключително важен за хората и се нуждае от спешно изграждане. Става дума за животоспасяваща отсечка от пет-шест километра.”

 

Отговор на питането даде Петя Аврамова -  министър на регионалното развитие и благоустройството,като тя на практика повтори даденият отговор на кмета на общината от АПИ.Тя заяви,че през септември 2020 г. се планира Агенция „Пътна инфраструктура” да обяви обществена поръчка за изработване на технически проект за строителство на обходния път в Провадия с дължина близо 5.3 километра с извършване на пълни инженеро-геоложки проучвания и изработване на Подробен  устройствен план-Парцеларен план.Към момента се подготвя документацията за нея.

 

Министърът посочи още,че към обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството и строителния надзор ще може да се пристъпи при готов технически план за строителство на обходния път и след осигуряване на средства за обезпечаване на дейностите. Проект за обходния път е изработен през 1984 г.По трасето частично са изпълнени строителни дейности още в началото на 90-те години,но са прекратени поради липса на финансиране.

 

 

 

 

 

 

Категория: Местни новини

Добавено: 15 Юни 2020, 08:54

Прочетено: 1236 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж