ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.62296 BGN | gbp 1 GBP = 2.26645 BGN | chf 1 CHF = 1.77335 BGN |

Провадия-Солницата с награда „Праисторически град на десетилетието“

 

 

На десетата юбилейна церемония по връчването на годишните награди в кампанията на медия Стандарт „Чудесата на България“ - „Чудесата на десетилетието“, праисторическият солодобивен и градски център Провадия-Солницата беше отличен с наградата „Праисторически град на десетилетието“.

 

Наградата, връчена от еврокомисар Мария Габриел, получиха ръководителят на археологическите проучвания чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов и кметът на Провадия д.т.н. инж. Жоро Илчев.

 

 

 

 

В кратко слово проф. Николов благодари на организаторите на кампанията и на хората, които са гласували за наградата на Солницата за високата чест. Благодари и на екипа от археолози и реставратори от НАИМ - БАН и Исторически музей в Провадия, които изваждат това уникално съкровище от земята и го представят на хилядите посетители. От свое име и името на колегите си той посвети наградата на инж. Марин Георгиев, кмет на Провадия през периода 1999 – 2007 г., благодарение на чиято упоритост и подкрепа преди 16 години започнаха проучванията на оказалият се уникален за Балканите и Европа археологически комплекс.

 

 

 

 

Кметът д.т.н. инж. Илчев благодари на вестник Стандарт и на читателите, които са гласували за Провадия-Солницата. Големи благодарности бяха отправени и към археологическия екип, проучващ Солницата и на неговия ръководител професор Николов за това, че с техните професионални усилия прославиха името на Провадия по света.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Местни новини

Добавено: 22 Март 2021, 10:01

Прочетено: 178 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж