ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61893 BGN | gbp 1 GBP = 2.27256 BGN | chf 1 CHF = 1.78452 BGN |

Нови правила за прием след 7 клас

 

 

 

 

За първи път тази година приемът след 7 клас ще става по брой точки, а не по сбора от оценки по шестобалната система, както беше досега. При националното външно оценяване максималният брой точки по всеки предмет общо от двата модула е 100. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова посъветва седмокласниците да не бързат да излизат и да работят и по двата модула, макар вторият да не е задължителен. Държавните зрелостни изпити също ще се проведат на модули. За първи път тази система беше приложена през септемврийската сесия на миналата учебна година като мярка срещу опитите за подсказване и преписване.

Балообразуващите оценки от свидетелството за завършено основно образование ще се преобразуват в точки по определена скала. Тя предвижда оценката „отличен 6“ да се равнява на 50 точки, петицата – на 39, четворката – на 26 и тройката, съответно на 15 точки, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

"И вече в зависимост от точките, които са изкарали на външното оценяване, в зависимост от това какъв начин на балообразуване са избрали училищата, съответно ще се изчисли бала и ще се направи класирането.", допълни Михайлова.

Максималният бал за кандидатстване след 7 клас ще е 500 точки. Резултатите от националното външно оценяване ще се включват в бала по няколко начина, според решението на съответното училище. При първия и двата резултата ще се удвояват. При втория ще се удвоява резултатът по единия предмет, а този от другия ще се включва само веднъж, като към получения бал ще се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на МОН.

Третият вариант е единият от резултатите от националното външно оценяване да бъде утроен, а другият да се използва само веднъж. Когато един ученик не се е явил на някой от изпитите от националното външно оценяване, в класирането този предмет участва с нула точки. Точките от националното външно оценяване ще се превръщат в оценка, която може да бъде вписана като текуща, каза Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“.

Националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас е в петък, на 19 май. Тогава е и държавният зрелостен изпит за 12-токласниците по същия предмет. В понеделник на 22 май е изпитът по математика за завършващите 7 клас, както и вторият държавен зрелостен изпит.

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 16 Май 2017, 19:28

Прочетено: 1071 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж