ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61893 BGN | gbp 1 GBP = 2.27256 BGN | chf 1 CHF = 1.78452 BGN |

Ограничават плащанията в брой до 1000 лв. през 2019 г.

 

 

 

 

Плащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лева през 2019 г. Това предвижда законопроект в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесен от Министерски съвет и изготвен от финансовото министерство.

 

Ако промените бъдат приети от депутатите, още от 1 август тази година всички плащания над 5 хил. ще стават по банков път. Така например в момента по банков път се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането.

 

В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено в пленарна зала.

 

Според законопроекта от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания ще падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, няма да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка.

 

Това означава, че дори плащането на наем за голямо жилище в столицата минава под ударите на закона. Същото важи и за покупка на автомобил или дори по-луксозна бебешка количка.

 

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, ако левовата им равностойност надвишава определения от закона праг.

 

Мярката цели да се намали сивата икономика в България. Предложените ограничения са в съответствие с наложилата се практика в други държави - членки на Европейския съюз (ЕС), пише в мотивите към законопроекта.

 

Според финансовото министерство това ще доведе до ограничаване на възможността да не се отразяват в счетоводството на предприятията парични потоци, свързани, от една страна, с реализирани приходи от продажба на продукция, стоки и услуги, а от друга – с изплащане на заплати и възнаграждения, за които не са начислени, удържани и внесени данъци и осигуровки.

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 8 Юни 2017, 17:44

Прочетено: 1094 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж