ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61893 BGN | gbp 1 GBP = 2.27256 BGN | chf 1 CHF = 1.78452 BGN |

ЕС създава единна европейска прокуратура

 

 

 

20 държави членки на ЕС, сред които и България, се договориха да създадат единна европейска прокуратура, която да се бори с измамите с европейски пари. Това се договориха правосъдните министри на страните на заседание в Люксембург.

 

Новата институция ще събира доказателства и ще повдига обвинения в съда срещу хора, участващи в измами с европроекти или други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

 

Основният мотив за създаването й са именно трансграничните финансови измами на територията на блока, които възлизат на 50 млрд. евро годишно и са свързани главно с укриването на ДДС.

 

Централата на европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, като тя ще има свои подразделения във всяка от страните, където има юрисдикция. Тя ще започне работа след точно 3 години. Европейският парламент също трябва да утвърди новата институция.

 

Европрокурорите ще могат да разследват случаи в Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Латвия, Литва, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Франция, Финландия, Хърватия и Чехия. Те ще работят „на терен" във всяка от тези държави.

 

Обект на разследване ще бъдат измами с евросредства над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС над 10 млн. евро.

 

Останалите 7 държави от ЕС и напускащата Великобритания няма да предоставят юрисдикция на новата институция, тъй като смятат, че тя би представлявала недопустима намеса в правосъдните им системи.

 

Европейската прокуратура ще допълва работата на Евроюст (агенцията на ЕС, работеща в областта на наказателното правосъдие), давайки възможност на агенцията да посвети повече ресурси на борбата с тероризма, трафика на хора или други престъпления, поясняват от Брюксел.

 

"Създавайки една солидна, независима и ефикасна Европейска прокуратура, ние засилваме усилията си да защитим парите на данъкоплатците, като осигуряваме европейски подход спрямо разследването и наказателното преследване на престъпленията, засягащи бюджета на Съюза", уточни еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

 

 

 

 

 

 

Категория: Новини от България и света

Добавено: 8 Юни 2017, 18:34

Прочетено: 1073 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж