ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61893 BGN | gbp 1 GBP = 2.27256 BGN | chf 1 CHF = 1.78452 BGN |

Горско стопанство - Провадия показа фосили на 70 милиона години

 

 

Фосили и минерали на 70 милиона години. Това може да намерите в Горското стопанство в Провадия където от 6-7 години една от залите е превърната в музей. Фосилите са вкаменелости, органични останки на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена. Колекцията е на инж. Асен Христов, който още от дете започва да събира вкаменелости от Провадийския район. Освен това той е подредил в своя музей препарирани животни и трофеи от благородни елени.

 

 

 

 

Експозиционна зала със стотици минерали и фосили. Тази гледка не е в голям и известен музей, а на едно по-нетрадиционно място – Държавно горско стопанство Провадия. Колекцията е на инж. Асен Христов – горски стражар на мобилен контролен екип. Чести посетители на своеобразния музей са ученици от Провадия и областта. А самият инж. Христов е събрал над 2 хиляди експоната. Притежава неща, които ги няма дори и в Природонаучния музей в София.

 

 

 

 

"Например ракообразни скариди, които съм намирал в землището на Нови пазар и Шумен. Там има много богати находища на такива работи и такива скариди, вкаменелости, мога да кажа, че само аз притежавам." 

 

Инженер Христов от дете се интересува от темата. Провадийският район е богат на фосили. Скалите около Провадия са се образували преди 65-70 милиона години, те са останки от древно море.

 

"И съответно тези скали съдържат и организмите, които са живели тогава и сега на места тези организми ги намирам и ги показвам. Много хора остават учудени, че толкова фосили може да се открият в нашия район."

 

А в този район се срещат охлюви, морски таралежи, миди, корали, морски гъби. Но инж. Христов обикаля страната и постоянно обогатява колекцията си. Казва, че откриването на фосили е и въпрос на късмет.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: БНР

 

 

Категория: Местни новини

Добавено: 23 Март 2021, 09:56

Прочетено: 330 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж