ВХОД:
Вход с Fb:
 |  София: ::  |   Лондон: ::  |   Ню Йорк: ::  |   Токио: ::  |  usd 1 USD = 1.61893 BGN | gbp 1 GBP = 2.27256 BGN | chf 1 CHF = 1.78452 BGN |

Общинските съветници от БСП не подкрепиха предложението за безплатните детски градини и ясли в Провадия

 

 

 

Председателят на Общински съвет-Провадия Димо Диммов внесе предложение за изменение на Наредба №8 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Провадия. Промените са свързани с взетото решение да не се заплаща такса за ползване на детски градини и яслени групи на територията на Община Провадия.

 

Общинските съветници от БСП начело с бившия кмет и кандидат за народен представител Филчо Филев, не подкрепиха предложението като гласуваха “въздържали се” и “против”.

 

В личния си профил във Фейсбук Димов сподели:

 

"Информирам ви, че на 22 март 2021г. внесох в деловодството на ОбС Провадия предложение за изменение на Наредба №8 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Провадия."

 

"Промяната е нужната следваща стъпка за да бъде изпълнено намерението на Общински съвет Провадия от родителите и настойниците да не се изисква заплащане на такса за ползване на детски градини и яслени групи на територията на Община Провадия."

 

"Налице е нужната финансова обезпеченост, тъй като при приемане на бюджета на Община Провадия се отделиха средства в резерва за поемане на дължимите такси за ползване на детски градини и яслени групи в детските градини от страна на общината."

 

"Мотивите за предложените промени са изцяло социални, като основна цел е да бъде увеличен обхвата и средната месечна посещаемост в детските градини, което ще доведе до по-добра социализация на децата в ранна детска възраст и ще повиши подготовката им за училище. Ще се подобри нивото на образователната система чрез пълно обхващане на децата в детските градини."

 

 

"Целите, които се поставят са да се осигури равен достъп до качествено образование и грижа за децата, независимо от финансовите възможности на родителите и настойниците им. С оглед демографската криза, която се наблюдава в цялата страна и в частност нашата община предложените промени са малка стъпка към стимулиране на раждаемостта и задържане на младите хора в населените ни места. В резултат се очаква постигане и на социален ефект по отношение на намаляването на разходите на младите семейства при отглеждане на децата им."

 

 

"Във връзка с въпроси и скорошни публикации искам да уточня следното:"

 

 

"На 26.02.2021г. ОбС Провадия гласува и отдели средства в резерва за поемане на дължимите такси за ползване на детски градини и яслени групи в детските градини от страна на общината. Противно на твърденията, че всички общински съветници са гласували ЗА безплатни детски градини и ясли, това не е така. Видно на страница 31 от протокол №18 с 13 гласа ЗА, 1 ПРОТИВ и 6 ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ, втората по големина група в ОбС Провадия не подкрепи предложението. Протокол №18: http://www.provadia.bg/vid2/3299.pdf"

 

 

"Твърди се, че ОбС Провадия бави предложението за промяната на Наредба №8. Това не е вярно. Съгласно чл. 26 ал. 4 от Закона за нормативните актове, срокът за предложения и становища по проектите, публикувани за обществени консултации е не по-кратък от 30 дни. Решението за отделяне на средства е прието на заседание на ОбС Провадия през февруари. Имайки в предвид, че е нужно някакво, било то и кратко време за изготвяне на предложение за изменение и допълнение на сериозен поднормативен акт като Наредба №8 и добавяйки тридесетте дена срок за обществено обсъждане, става ясно, че не е възможно да се отменят таксите за детски градини и ясли на сесията в края на март и решението да влезе в сила от началото на месец април. Минималното нужно време е два месеца. "

 

 

"Закона казва, че при изключителни случаи и изрично посочване на причините в мотивите, съответно в доклада, съставителят на проекта може да определи друг срок, но не по-кратък от 14 дни. Като „изключителен случай“ следва да се разбират най-вече форсмажорни обстоятелства като природни бедствия, аварии, война, терористичен акт и други подобни. Не би следвало като изключителни случаи да се квалифицират субективни възприятия, обществени нагласи и дори по-обхватни обществени мнения. Още по-малко мои индивидуални субективни доводи като съставител на проекта, за необходимост от спешни нормативни промени, биха се възприели от съда като достатъчно обективно обосновани за съкращаване на срока на консултациите."

 

 

"Необосновано е отмяната на таксите, да се смята за подобен спешен и неотложен случай, само при факта, че това не се е случило толкова години и при толкова общински съвети, както е несериозно да се мисли, че само с едно изказване е възможно да бъде предизвикана промяната, без предварителната позиция и положителна нагласа на гласувалите ЗА 13 съветника в ОбС Провадия."

 

 

"Твърди се, че в други общински съвети са гласували подобно освобождаване от такси да влезе в сила със стара дата. Дори и да е така, това е законово недопустимо и те попадат под ударите на закона. Според чл.5, ал.5 от Конституцията законите влизат в сила три дни след публикуването им в „Държавен вестник”, освен ако в самия закон е определен друг срок. Като подзаконов нормативен акт, действието на Наредба №8 не е ретроактивно, промените влизат в сила три дни след публикуването на решението. В проекта за изменение и допълнение съм дал срок за влизане в сила считано от 1 май 2021г., което ще бъде само ден след заседанието на ОбС Провадия. Това е което закона ми позволява."

 

 

"Очакваме вашите становища, предложения или възражения в 30-дневен срок от публикуването на уведомлението на е-mail: obs@provadia.bg или в деловодството на Общински съвет Провадия."

 

 

Доклада е достъпен на страницата на Община Провадия на адрес: http://provadia.bg/vid2/3328.pdf

 

 

С уважаение,

Димо Димов

Председател на ОбС Провадия

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Категория: Местни новини

Добавено: 28 Март 2021, 15:00

Прочетено: 561 пъти

сподели новината

Коментари

Ако искате да коментирате, влезте или се регистрирайте.

Търсене в сайта:

Все още не са добавени препоръчани статии.

Намерете ни във Фейсбук

Камери

София - бул. Витоша София - Народно събрание София - Метростанция Сердика

Пловдив – Централен площад Варна – Бул. Христо Ботев Бургас – Бул. Стефан Стамболов

Боровец – Център Златни пясъци – Център Несебър – Южен плаж